Stress

Her er et bud på stress.

Positivt stress er forløberen for negativ stress. Så længe en opgave kan overskues, er den positiv. I samme øjeblik at opgaverne hober sig op, skifter stress karakter og bliver negativ.

Stress er ikke noget fysisk, det er en mentalt ting. Det kan godt være, at det er fysiske ting, der hober sig op, men det er din evne til at skille skidt fra kanel, der er afgørende for, om du ryger over i den negative stress.

Stress er ikke kun noget, der har med arbejde at gøre. Hjemmelivet er ofte en større stressfaktor end arbejdslivet. Stress er et skud adrenalin og det er fint i en kortere periode og det er her, den er positiv. Får man klaret de opgaver, der førte til stress, kan man sige “YES”, jeg er god og man får uanede kræfter. Det er positiv stress.

Overvejelser af, hvorvidt jeg kan klare denne opgave eller ej, er fremme. Så her er der tale om, hvorvidt der skal gives gas eller ej. Hvis man mærker sviende øjne og begynder at miste overblikket, er det tiden at slå bremsen i, for da er det, at stress er ved at blive negativ.

På arbejdet ses ofte det skrækkelige senarie, at lederne er lønnet efter omsætning. Deres løn er afhængig af overskuddet i deres afdeling. De er i langt de fleste tilfælde ikke psykologisk orienteret og har ikke mulighed for at se, om det pres de lægger på deres medarbejdere ender i negative medarbejdere. Det kan godt være, at et firma har en sundhedspolitik, men det er ofte kun, fordi de SKAL have den.

En leder skal presse en ansat så langt som muligt, det giver kreativitet, så længe det holdes på et niveau, der er positivt. Den enkelte leder skal holde øje med den enkelte medarbejder og vide, hvad han/hun gør, ellers lægger de deres ansatte ned. Når der kommer fugt i øjnene og der kommer forvirring ind i billedet, skal lederen vide, at maksimum er opnået. Fortsættes presset, bliver det en ineffektiv medarbejder, der laver flere skader, end de tjener ind.

Hjemmet skal vi ikke glemme, når der snakkes stress. Med ovenstående forklaring på stress på arbejdet er det vel ikke nødvendigt, at skrive så meget om privatlivet. Hvem er lederen i dit hjem, hvem stiller større krav til dig, end du kan overskue. Er det børnene, er det ægtefællen eller er det dig selv.

Positiv stress er OK og kan være udviklende. Der kan findes nye løsninger på problemer, der før så uløselige ud. Pas på den sidste tråd i det tov, der holder dig fast til livet, for springer den også, vil du opleve negativ stress og det slukker al lys. Intet fungerer og alt er uoverskueligt.

© Jali Centret