Migræne

Et bud på psykologien omkring Migræne er problemer med, at du vil noget, men gør det ikke. For at illustrere det, vil vi komme med nogle typiske eksempler:

1. eksempel:
Du har en masse planer for livet. Du har et højt energi niveau og pludselig bliver du gravid og får dit første barn. Da du er et ansvarsfuldt menneske, vælger du karrieren fra og passer dit barn. Dette giver i sig selv ingen problemer og rigtig mange kan sagtens takle dette, men for dem, der får migræne omkring den situation, er det, fordi de bliver ved med at tænke på alt det, de går glip af og hellere ville. Ikke at forstå sådan at barnet er uønsket, men kun på den måde, at barnet satte en brat stopper for udviklingen i kærlighedens og parforholdets tegn.

2. eksempel:
Du lever i et parforhold som ikke svinger. Så snart der ikke sker noget, der kan aktivere jeg’et, så melder migrænen sig på banen. Så længe du er aktiv, så holdes migrænen stangen og alt er vel. Du oplever en masse og din energi bliver brugt. I dette tilfælde ses ofte folk, der skifter møbler ud bare for at skifte dem ud. Par der rejser meget, fordi der skal ske noget. Par der investerer i ny bil og nyt hus og ja, hvad som helst, der kan give noget at snakke om. Energien bliver brugt og behøver ikke at fylde hovedet. Ofte er dette eksempel mennesker, der lever i den materielle verden og ikke har meget at snakke om.

3. eksempel:
Du har overstået redebyggerfasen, du har fået din kæreste og dine børn er ved at være store og kan klare sig selv. Så begynder tanken om din barndomsdrøm at melde sig igen. Du har et godt arbejde, du har en god familie og alt er, som det skal være, MEN nu er tiden inde til at realisere dig selv. Du gør det bare ikke, da du ikke vil splitte familien ad. Alle fordommene, om at det kan der ikke blive råd til, dukker op. Alle fordommene, med at du som 40 åring skal på skolebænken sammen med dem på 18, holder dig tilbage, men drømmen er der stadig og den kører rundt i dit hoved. Gør det og kom videre.

Der er helt sikkert andre eksempler, men alle går de på, at dit aktivitets niveau går andre steder hen, end der, hvor du inderst inde ønsker, det skal være. Så alle, der har migræne, skal have kigget på deres personlige forhold til, hvor de er og hvor de gerne vil være. Det er et problem, der kan koste ægteskab, stilling og status. Men hvis man gør op med problemet, så vil både dig med migrænen og dine omgivelser få et bedre liv.

Migræne kan have mange ansigter. Det kan være en overenergi, forstået på den måde, at man er for aktiv og bliver bremset. Her ses ofte, som udløsende faktor uheld. Eksempelvis med “piskesmæld” til følge. Det kan også være en underenergi, det vil sige at migrænen opstår som følge af andre problemer. Det kan være smerter i nakke og skuldre (som indikerer manglende tryghed), det kan være galdeblæreproblemer (som indikerer problemer omkring optimisme og evnen til at få styr på hverdagen). Migræne kan komme som en bivirkning mange steder fra og er i høj grad noget, der kræver en samtale.

Overgangsalderen er en speciel ting ved migræne. Mange får først migræne efter overgangsalderen og andre slipper den. Overgangsalderen kræver sin egen artikel, men kort fortalt er det alderen fra 42 til 48 år. Her oplever vi alle, at der skal tænkes tilbage på det liv, der har været og hvad skal fremtiden byde. Dem, der slipper migrænen, er dem der kan sætte ord og handling på fremtiden, hvor den der først får den efter de 48 år, er dem, der hænger fast i fortiden og ikke ser nogle muligheder i fremtiden. De vil gerne, man har 1000 undskyldninger for ikke at handle.

NB:
Enhver sygdom er personlig og skal kigges på individuelt. Dette gælder også Migræne. Ovenstående er eksempler omkring den psykologiske faktor for Migræne. Der kan være andre personlige psykologiske faktorer, som kommer frem under en samtale, men alle vil handle om det overordnede, at ønske sig noget andet, end det man gør. Selvom du kan finde dig selv inden for ovenstående eksempler, så vil det, at komme af med Migrænen være forskellig fra person til person, dog vil det under alle omstændigheder, omfatte en ændring i hverdagen på området.

© Jali Centret